Ermeni Yetimlerin Halısı


ABD'de halı kavgası
Tolga TANIŞ / WASHINGTON

Ermeni diasporası, Washington’da üç aydır, Beyaz Saray’ın envanterinde bulunan ve Ermeni soykırımını sembolize ettiği iddia edilen antika bir halının teşhir edilmesi için kampanya yürütüyor. Beyaz Saray ise bunu reddediyor.
Ermeni Soykırımı iddialarının 2015’teki 100’üncü yıldönümü yaklaştıkça, ABD’deki Ermeni diasporasının faaliyetleri her geçen gün artıyor. Bunun en son örneği ise Ermeni yetim çocuklar tarafından dokunan ve yaklaşık 90 yıl önce Beyaz Saray’a hediye edilen bir halının teşhiri. Ermeniler, bu halı için yazılan bir kitabın Washington’da düzenlenecek tanıtımda halının Beyaz Saray tarafından teşhir edilmesini isteyince, Amerikalı yetkililer bunu reddettiler. Ermeniler de Amerikalı yetkililerin bunu Türkiye’nin baskısından korkmasına bağladılar.
Halının Beyaz Saray envanterine geçmesi 1920’lere rastlıyor. Vartuhi Galezyan adlı 15 yaşında bir Ermeni kızı, o dönem ABD Başkanı Calvin Coolidge’i Washington’da ziyaret ederek, 1915 Olayları sonrası Ermeni mültecilere yardımlarından ötürü ABD’ye teşekkür ediyor. Minnettarlığının bir ifadesi olarak da, ABD Başkanı’na şimdi Lübnan sınırlarında yer alan, Beyrut’a yakın Gazir kasabasındaki 1400 yetimin dokuduğu değerli bir halı hediye ediyor. Halı, Coolidge döneminde Beyaz Saray’da sergileniyor. Coolidge’in başkanlık döneminin ardından onunla birlikte gidiyor. Ama ailesi tarafından 1982’de tekrar Beyaz Saray’a bağışlanıyor. Yaklaşık son 20 yıldır da Beyaz Saray’ın depolarında tutuluyor.

devamı> http://www.hurriyet.com.tr/dunya/25185237.asp























No comments:

Post a Comment